naar inhoud

Zustergemeenten

De Vriendschapswijzer op het Spijker symboliseert de windrichtingen naar de 4 partnergemeenten.

Ligt het aan onze geografische ligging in het grensgebied of aan de gezonde nieuwsgierigheid van Essenaren naar buitenlandse contacten? Feit is dat onze gemeente een lange traditie heeft in het opbouwen en onderhouden van internationale contacten. 

Reeds eind jaren '60 van de vorige eeuw werd de de eerste verbroedering met Essen-Oldenburg (Duitsland) opgestart.  De banden met Hradistko (Tsjechië) en Zilina (Slovakije) volgden snel daarna. 

Vertegenwoordigers van de drie vriendschapsbanden zetelen in de adviesraad internationale samenwerking. Sinds 2013 bestaat er een apart Jumelagescomité die de planning en activiteiten voorbereiden. Meer informatie daarover vind je bij de schepen voor Internationale Samenwerking, Dirk Konings.

Essen-Oldenburg (Duitsland)

De verbroedering startte in 1968 onder impuls van ereburgemeester Herman Suykerbuyk. Essen/Oldenburg is een landelijke gemeente in de deelstaat Niedersachsen en is ongeveer dubbel zo groot als onze eigen gemeente.

Contactpersoon:
Gerard Quick
Schanker 6
2910 Essen
03 667 47 11
gerard.quick@telenet.be

Hradištko (Tsjechië)

Hradištko ligt ten zuiden van Praag. De samenwerking is een gevolg van persoonlijke contacten tussen de brandweercommandanten. Ook de Essenser Muzikanten hebben vele contacten met Europese blaasmuziekgezelschappen.  Op regelmatige basis geven ze concerten in deze Tsjechische regio.

Contactpersoon:
Leo Buermans
Rietstraat 8
2910 Essen
03 677 28 86

Žilina (Slovakije)

De aanleiding van het vriendschapsakkoord met de grote Slovaakse stad is de goede relatie met de vzw Slowaakse vriendenkring Malá Fatra.  De organisatie is in het leven geroepen nadat er een uitwisseling ontstond tussen het Gemengd Zangkoor Zing met Ons (Wildert) en het kinderkoor Obdorarik uit Žilina.  

De Sint-Sebastiaansgilde en de Essener Muzikanten hebben ook goede contacten ter plaatse. 

Contactpersoon:
Slowaakse vriendenkring vzw Malá Fatra
Marcel Mous
Middenstraat
2910 Essen
malafatra@pandora.be

Openingsuren

Gemeentehuis

  • maandag9 - 12 uur & 17 - 19 uur
  • dinsdag9 - 12 uur
  • woensdag9 - 12 uur & 14 - 16 uur
  • donderdag9 - 12 uur
  • vrijdag9 - 12 uur
  • zaterdag9 - 12 uur

Contact

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 56
e-mail
internationaal@essen.be