Ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen in België | info.ukraine.be/uk
Infosessies Welkom in Vlaanderen voor Oekraïners
Welkom in België, in Essen. We willen jou warm verwelkomen in onze groene, landelijke gemeente, met meer dan 19.000 inwoners en meer dan 10 scholen. We willen ervoor zorgen dat jij in onze gemeente de nodige ondersteuning krijgt in deze moeilijke periode. Daarom geven we jou alvast deze basisinformatie mee.
Waar kan jij terecht met vragen?
De gemeente staat jullie graag te woord via verschillende kanalen:
- mail: oekraine@essen.be
- Telefoon: +32 690 05 59
- Whatsapp: +32 499 94 29 87
Oekraïense vluchtelingen kunnen hun maatschappelijk assistent spreken
- op afspraak
- gemeentehuis Essen
Ervaringen uitwisselen met andere gastgezinnen kan in het Oekraïnecafé:
- vrijdag
- 14.00 tot 16.00 uur (met tolk)
- lokaal dienstencentrum, Nollekensstraat 5
Nog meer info?
Welke stappen moet je ondernemen om in Essen te wonen?
- Registreer je bij de gemeente voor een aankomstverklaring (optioneel)
Een aankomstverklaring is een document dat een niet-EU burger ontvangt wanneer hij voor een korte periode van maximum 3 maanden in ons land verblijft in het kader van toerisme, zaken, familiebezoek. - Registreer je in Brussel (Heizel) voor het attest tijdelijke bescherming (verplicht)
Dat doe je bij het registratiecentrum in Paleis 8 (Brussels Expo, Heizel).
Je kan je vanaf nu online inschrijven om een afspraak te maken. Afhankelijk van de drukte zijn er echter nog wachtrijen mogelijk.
Een afspraak maken doe je via www.register-ukraine.be. Nadien ontvang je een QR-code via e-mail. Controleer zeker je Spam inbox. Ga dan naar het registratiecentrum met de QR-code en je identiteitspapieren. Er is speciaal een wachtrij voorzien voor online afspraken. - Registreer je bij de gemeente met het attest tijdelijke bescherming (verplicht)
Oekraïense vluchtelingen kunnen hiervoor terecht bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis van
- maandag tot zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur
- woensdag van 14.00 tot 16.00 uur
- maandagavond tussen 17.00 en 19.00 uur. - Meld je aan bij de Sociale Dienst
Nadat je je hebt geregistreerd bij de gemeente, moet je contact opnemen met de Sociale Dienst. Zo krijg je recht op een uitkering, krijg je toegang tot de arbeidsmarkt, kan je je verzekeren, heb je recht op onderwijs enzovoort. Kom naar de Intake (vrije inloop) van de Sociale Dienst
- maandag tot zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur
- woensdag van 14.00 tot 16.00 uur
- maandagavond tussen 17.00 en 19.00 uur. - Haal je A kaart op
De A kaart (elektronische vreemdelingenkaart) komt ongeveer 10 dagen na registratie aan op het gemeentehuis. Je krijgt de dag nadien een brief toegestuurd met een PUK en PIN code. Neem de brief mee naar het gemeentehuis om de chip op de kaart te activeren.
Hoe kan ik een uitkering krijgen?
Eenmaal de registratie in Brussel en is Essen is gebeurd, heb je recht op een equivalent leefloon. Een maatschappelijk werker doet daarvoor de aanvraag. Die maakt een dossier op dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Na de goedkeuring van het dossier kan het leefloon uitbetaald worden.
Waar kan ik wonen?
Je bent vrij om te wonen waar je wilt. Wanneer je vanuit Brussel toegewezen werd aan onze gemeente, Essen, staat het je vrij om ergens anders te gaan wonen. Als je verhuist, moet je dat altijd melden bij de nieuwe gemeente.
De kans bestaat dat je eerst bij een gastgezin woont. De gemeente zal je koppelen aan een van deze gastgezinnen. Ondertussen werkt de gemeente aan een meer duurzame opvangplek.
Mag ik werken?
Wanneer je in het bezit bent van een A kaart mag je werken in loondienst. De gemeente kan je ondersteunen in de zoektocht naar werk. Hiervoor kan je terecht bij de VDAB.
Kunnen mijn kinderen naar school?
Met een A kaart kunnen jouw kinderen school lopen in Essen. Er zijn verschillende scholen in Essen. Een overzicht vind je op www.onderwijskiezer.be/v2/kaart/gemeente.php?var=Essen
In België geldt de leerplicht en dus kunnen de kinderen best worden ingeschreven in een school.
Wat als ik ziek ben?
Wanneer je ziek bent, contacteer je best een huisarts. Een overzicht van alle huisartsen vind je op https://nl.doctena.be/Essen. Bij levensbedreigende klachten bel je altijd 112. Je kan jezelf, en jouw kinderen, aansluiten bij een mutualiteit naar keuze zodra je een A kaart hebt.
Is er psychologische bijstand?
AXA Bank biedt gratis online psychologische bijstand voor alle Belgische gastgezinnen en de vluchtelingen die in een gastgezin verblijven.
De gastgezinnen en de vluchtelingen die zij huisvesten kunnen tot 31/05/2022 een psycholoog raadplegen, van maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 18.00 uur en dit op het nummer 02 642 45 63.
De bijstandsdienst is beschikbaar in het Engels, Frans en Nederlands. Ook werd alles in het werk gesteld om een Oekraïense psycholoog aan te werven.
Hoe kom ik in contact met landgenoten in Essen?
Om de Oekraïense gemeenschap in Essen samen te brengen, organiseert de gemeente wekelijks een Oekraïnecafé:
- vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
- in het Lokaal Dienstencentrum (Nollekensstraat 5).
Je bent hier van harte welkom om elkaar te ontmoeten en verhalen te delen. Voor de kinderen voorzien we knutsel- en sportmateriaal waarmee ze zich kunnen amuseren.
Wie kan mij helpen met de taal?
Enkele Essense Oekraïners zetten zich in als buddy om jou te ondersteunen bij alle administratie, maar ook bij het dagelijkse leven in Essen. Bij aankomst in onze gemeente word je gekoppeld aan een buddy. Hij of zij zal fungeren als tolk en helpt jou om de zaken op een vlotte manier in orde te brengen.
Jouw centraal aanspreekpunt: De Sociale Dienst van de gemeente Essen
De Sociale Dienst van de gemeente Essen is een team van mensen dat zorgt voor de begeleiding van mensen die dit nodig hebben. De Sociale Dienst helpt jou met informatie over jouw recht op uitkeringen, hulp bij jouw administratie en algemene vragen of hulp bij het zoeken naar een nieuwe woonst.
mail: welzijn@essen.be
telefoon: +32 690 05 59
whatsapp: +32 499 94 29 87