naar inhoud

Restauratie douaneloods

In de kijker

foto: Vragen en antwoorden over de douaneloods

Vragen en antwoorden over de douaneloods

Alles wat je moet weten over de douaneoods en de plannen die de gemeente heeft met het gebouw vind je hier terug!

Lees meer

De douaneloods in Essen ligt er momenteel verlaten bij. De treinsporen zijn ondertussen verdwenen, maar de perrons en de spoorbedding in dit imposante gebouw herinneren ons aan het belangrijke verleden. Het Autonoom Gemeentebedrijf Essen en de vzw Kempens Landschap slaan de handen in elkaar voor een grondige renovatie van dit monument. Maar de loods komt pas helemaal opnieuw tot leven wanneer ze ook een nieuwe functie vervult.

In deze grenspost, ooit het belangrijkste grensstation tussen België en Nederland, werden alle goederen die de grens kruisten, gecontroleerd: treinen stationeerden zich naast de loods, de goederen werden via de perrons overgeladen en opgeslagen in de 92 meter lange ruimte. Deze loods, uit het begin van de twintigste eeuw, is gebouwd in Vlaamse neo-renaissancestijl. In 2003 werd de douaneloods beschermd, waardoor de toekomst ervan veiliggesteld werd. Maar omdat de loods al jaren leegstaat, is ze toe aan een grondige opknapbeurt.

Loods wordt duurzaam erfgoed

Sinds 2010 is de voormalige douaneloods eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Essen. Voor de voorbereiding van de restauratie van de loods doet het Gemeentebedrijf sedert 2013 een beroep op de ervaring van vzw Kempens Landschap. Deze organisatie zet zich al ruim twintig jaar in om bijzondere landschappen, natuur en erfgoed in de provincie Antwerpen te behouden en te koesteren.

De douaneloods is onderdeel van het Europese project DEMI MORE. Hierin onderzoeken vzw Kempens Landschap en de Nederlandse provincie Noord-Brabant hoe monumenten energiezuiniger gemaakt kunnen worden. DEMI MORE staat voor ‘Demonstration of Energy
efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’ en is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland. Dit is een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Lichtdoorlatende zonnepanelen zorgen voor spectaculaire lichtstraat

In de douaneloods wordt tijdens de restauratiewerken een innovatieve techniek toegepast. De spectaculaire lichtstraat in het dak krijgt zonnepanelen die in het glas worden ingewerkt en licht doorlaten. Zo gaat de loods een duurzame toekomst tegemoet.

Rondwandelen in de groene omgeving van de loods

Niet alleen de douaneloods krijgt een opknapbeurt, ook de omgeving rondom de loods wordt opgefrist. De bedoeling is om hier een plek van te maken waar iedereen vrij en aangenaam kan vertoeven, rondkuieren en tot rust komen.

Nieuw leven in de loods

In de zoektocht naar een nieuwe functie voor de douaneloods zijn twee waardevolle en interessante kandidaten overgebleven. De ene kanshebber blijft de historische roots van het gebouw trouw en wil de loods nieuw leven inblazen met de inrichting van een ‘Transportopolis’. In dit technisch doe- en leercentrum zou je dan van alles kunnen bijleren over transport en mobiliteit. De tweede kandidaat brengt misschien wel letterlijk nieuw ‘leven in de brouwerij’: er zijn namelijk ook plannen voor de bouw van een kleinschalige biobrouwerij. Wie weet kan je dus in de nabije toekomst in de loods terecht voor een bio-biertje? Het blijft nog even spannend afwachten…