naar inhoud

Nieuws

 • Alle berichten
 • Openbaar onderzoek Beleidsplan Ruimte Essen - Bericht van Onderzoek

  Luchtfoto Essen 2014 do 27 jul
  Het openbaar onderzoek voor het Beleidsplan Ruimte Essen ligt samen met de kennisname van het ontwerp plan MER ter inzage voor de Essenaar vanaf 27 juli 2023 tot en met 24 oktober 2023.
 • Retributie Voorstelling Open Geest: “Het komt voor in de beste families”.

  do 27 jul
  Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 26 juli 2023 werd goedkeuring gehecht aan volgende retributie:
 • Essensteenweg afgesloten vanaf 1 augustus

  20230622 N1xN117 Brasschaat_heraanleg ma 24 jul
  Vanaf dinsdag 1 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de heraanleg van het kruispunt van de Bredabaan (N1) met de Essensteenweg en Sint-Jobsesteenweg (N117). De wegenwerken zullen ongeveer drie maanden duren, tot eind oktober.
 • Is je bodem vervuild door een mazoutlek?

  bodem grond plant do 29 jun
  De brandstoffensector heeft een fonds - Promaz - dat financieel en/of operationeel tussenkomt bij de sanering van bodemverontreinigingen. Ze zijn erkend door de overheid.
 • Begraafplaats Statie wordt een groen begraafpark

  Begraafplaats Essen Statie wo 21 jun
  Na de begraafplaatsen van Centrum, Hoek, Horendonk en Wildert krijgt ook deze begraafplaats een metamorfose tot begraafpark.
 • Gemeenteraad keurt herinrichtingsplan Sint-Jansstraat goed

  verkeersveilig Essen wo 21 jun
  Met de goedkeuring van het herinrichtingsplan zal de leefbaarheid en veiligheid van de Sint-Jansstraat erop vooruitgaan. Vooral voor de vele leerlingen die via Wildert naar school rijden, is dit goed nieuws.
 • Casa Callenta opent antenne in Essen

  Casa Callenta vr 9 jun
  Heb je te maken met kanker? Dan kan je samen met je familie of vrienden bij Casa Callenta terecht. Zij zorgen voor ontmoetingsmomenten, vormingen, informatie en ontspannende activiteiten. De eerstvolgende Essense wandeling vindt plaats op 25 juli
 • RUP Rijkmaker fase 2 verder in ontwikkeling

  Rup Rijkmaker 2.png zo 14 mei
  Gemeente Essen en Pom Antwerpen breiden industrieterrein de Rijkmaker verder uit. Het gebied tussen de Postbaan, Nieuwmoersesteenweg en Schriek wordt verder ontwikkeld.
 • Opgelet voor de Aziatische hoornaar

  aziatische hoornaar wo 10 mei
  De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor onze inheemse insecten zoals (honing)bijen, wespen en vliegen. Jij kan helpen om deze exoot te bestrijden door de hoornaar te melden.
 • JobbonusPLUS voor zelfstandige ondernemers

  jobbonus plus.png ma 8 mei
  De jobbonusPLUS is een premie van maximaal twee keer 600 euro die wordt toegekend aan loontrekkende werknemers met een brutomaandloon tot 2.500 euro die beslissen om voltijds zelfstandige te worden.
 • 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030

  energie- en klimaatadaptatieplan ma 27 mrt
  De gemeenteraad keurde een ambitieus klimaatactieplan goed en ondertekende in 2020 het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie. Dat houdt in dat we ons samen met alle inwoners en sectoren inzetten om de lokale CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 40% te verminderen.
 • Doe mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

  tegelwippen do 23 mrt
  Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Steden en gemeenten breken zoveel mogelijk tegels uit en vervangen ze door groen. Jij kan meehelpen om van Essen de beste tegelwipper van Vlaanderen te maken.
 • Wapen je tegen de gevaren van CO

  CO-campagne_AFFICHE_A3_landscape_LR_bestel.jpg di 14 mrt
  CO-vergiftiging is immers niet alleen een winters probleem. Je kan je nu al preventief beschermen.
 • De Adviseurs evalueren het beleid

  Participatie 5 do 2 mrt
  Sinds 2020 legt de gemeente elk jaar dezelfde vragenlijst voor aan De Adviseurs – het inwonerspanel van een 400-tal Essenaren. De resultaten geven het bestuur een jaarlijkse barometer: een beeld van hoe de Essenaren denken over specifieke domeinen. In 2022 vulden meer dan 300 Adviseurs de enquête in
 • Ecologiepremie+ voor bedrijven

  Duurzaamheid do 2 mrt
  VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) lanceerde begin 2023 de ecologiepremie+ voor bedrijven die investeren in ecologie in Vlaanderen.
 • Gratis waterscan voor kmo's

  water do 2 mrt
  Kmo's kunnen bij VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) terecht voor een gratis waterscan als ze minimaal 500m3 water verbruiken per jaar.
 • Individueel maatwerk voor bedrijven

  Vreemdgaan op werk do 2 mrt
  Vanaf 1 juli 2023 kan je als bedrijf individueel maatwerk aanvragen bij de Vlaamse overheid, om medewerkers met een arbeidsbeperking te ondersteunen.
 • Hou het openbaar domein vrij

  Zo moet het niet wo 11 jan
  De gemeente Essen stelt meer en meer vast dat op haar grondgebied openbaar domein wordt ingenomen of bezet wordt door allerlei constructies zoals paaltjes, afsluitingen, hagen, struiken, hekken enzovoort. De constructies worden vaak geplaatst door inwoners van Essen.
 • Textielophaling: data 2023

  textielophaling do 5 jan
  In 2023 zal kringloopcentrum De Cirkel, in opdracht van IGEAN, textiel huis-aan-huis ophalen op de volgende data.
 • Besluiten burgemeester 2023

  zo 1 jan
  Hierbij vindt u een overzicht van de besluiten burgemeester van het jaar 2023.
 • Tijdelijke politiereglementen 2023

  zo 1 jan
  Door het schepencollege werd besloten volgende tijdelijke politiereglementen af te kondigen voor de manifestaties:
 • Een energieverslindende woning gekocht? De renovatiecoach brengt raad!

  Igean - renovatiecoach do 8 dec
  Heb jij net een energieverslindende woning gekocht? En wil je deze woning ambitieus energiezuiniger maken? Laat je dan begeleiden door een renovatiecoach!
 • Retributie lezing Riadh Bahri en Rudi Vranckx

  wo 7 dec
  Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 7 december 2022 werd goedkeuring gehecht aan volgende retributie:
 • Bekendmaking beslissing omgevingsvergunning stuwen in Stappersven

  do 10 nov
  Het gemeentebestuur brengt ter algemene kennis dat bij de Vlaamse Regering een beroepschrift werd ingediend tegen de vergunning met voorwaarden d.d. 28-04-2022, afgeleverd door de Deputatie van de provincie Antwerpen aan Natuurpunt Beheer.
 • Gezocht: diensthoofd vergunningen & ruimtelijke planning

  vacature job ma 17 okt
  Ben je een geboren teamleider? Wil je actief meebouwen aan de ruimtelijke toekomst van onze gemeente en kan je stedenbouwkundige projecten naar een hoger niveau tillen? Voorkennis is niet essentieel, interesse in het domein én kunnen leidinggeven wel!
 • Vragen over de besteding van je budget? Het VAPH organiseert maandelijkse zitdagen

  vaph wo 29 jan
  Ben je houder van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB) en heb je vragen over de besteding ervan? Dan kan je vanaf februari 2020 na afspraak terecht op zitdagen bij het VAPH. Dossierbeheerders van het team Budgetbesteding beantwoorden er al je vragen.
 • Gemeenteraad van Essen keurt meerjarenplan 2020-2025 goed

  MJP 2020-2025 do 19 dec
  Essen moet ook de komende jaren een moderne, groene, warme én gezonde gemeente blijven. Op sommige vlakken wil het bestuur de lat nog hoger leggen en de troeven van Essen volop uitspelen. Dat is de grote ambitie van het meerjarenplan 2020-2025, dat de gemeenteraad op 18 december 2019 goedkeurde.
 • Enthousiaste Essenaren gezocht voor gemeentelijke adviesraden

  advies ma 18 mrt
  Wil je mee nadenken over cultuur, jeugd, sport en senioren? Heb je creatieve ideeën over internationale samenwerking, welzijn en lokale economie? Ben je geïnteresseerd in milieu, klimaat en energie in Essen? Dan is het gemeentebestuur naar jou op zoek!
 • Promofilm Essen online

  promofilm wo 9 jan
  In 2018 werden er op heel wat plaatsen in Essen beelden geschoten voor een korte promofilm. Het filmpje werd voor de eerste keer getoond op het onthaalmoment van de nieuwe inwoners. Zo kregen ze een voorproefje van onze mooie gemeente.
 • Aanpassing retributies Muzarto extra murosactiviteiten, Semu-bijdrage, 2de instrumenters, vrije leerlingen, leerlingen die inschrijven in een 2de optie en niet-financierbare leerlingen.

  di 26 jun
  De gemeenteraad van 26 juni 2018 heeft goedkeuring gehecht aan volgende retributie:
31-60 Van 61