naar inhoud

Nieuws : Milieu

 • Dien tot 5 april je plattelandssubsidie in

  platteland essen do 14 feb
  Kan jouw organisatie (lokaal bestuur, socio-culturele vereniging, landbouw- of natuurvereniging, toeristisch initiatief …) extra financiële steun gebruiken? Bekijk dan vandaag nog of je een project kan indienen voor plattelandssubsidies.
 • Kapwerken in het Kraaienbergbosje

  Onderhoud_kettingzaag1 wo 6 feb
  De gemeente Essen kocht onlangs een dennenbosje aan ter hoogte van Kraaienberg nummer 51. Het stukje groen wordt omgevormd tot een nieuwe hondenloopzone. Gelijktijdig verbeteren we de ecologische waarde van dit bosje.
 • Versleten textiel mag in rode kledijcontainer

  textielcontainer di 29 jan
  Vanaf nu mag je versleten maar proper textiel achterlaten in de rode textielcontainers of bij de huis-aan-huisophaling van textiel.
 • Zamel dopjes in voor blindengeleidehonden

  blindegeleidehond di 29 jan
  Wist je dat je nu plastic dopjes kan inzamelen in het recyclagepark van Essen en in het gemeentehuis? De opbrengst van de dopjes gaat naar de opleiding van geleidehonden en de werking van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG).
 • Mini-klimaatmars in Essen

  klimaatmars Essen wo 23 jan
  Het vijfde jaar verzorging van Don Bosco Mariaberg marcheerde vandaag van het stationsgebouw naar het gemeentehuis van Essen om hun klimaateisen af te leveren aan het schepencollege.
 • Geniet in 2019 van energiepremies en fiscale voordelen

  dakisolatie-actie3 ma 21 jan
  In Vlaanderen worden in 2019 diverse stimuli gegeven voor energiebesparende maatregelen in zowel een bestaande woning als in een nieuwbouwwoning.
 • Snoeiwerken in Essen

  snoeiwerken vr 18 jan
  Tussen 1 februari en 31 maart 2019 start de gemeente met snoeiwerken van straatbomen. Hier en daar moet er ook een oude of zieke boom gerooid worden.
 • Openbaar onderzoek - wijziging uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval

  ma 14 jan
  Van 14 januari tot en met 13 maart 2019 liggen de gewijzigde plannen in openbaar onderzoek.
 • Nieuwe sorteerregels voor gft-afval vanaf 2019

  sorteerwijzer vr 14 dec
  Een groot deel van de Vlaamse burgers is al jarenlang vertrouwd met de selectieve inzameling van gft. Mede daardoor slaagt Vlaanderen erin om de hoeveelheid huisvuil laag te houden. De sorteerregels voor gft zijn, na al die jaren, aan herziening toe.
 • Samenaankoop bloemenzaden

  bloemenweide ma 10 dec
  Wildbeheereenheden, natuurverenigingen, imkerbonden, scholen, landbouwers … heb je ruimte en interesse om een stuk grond in te zaaien met een bloemenweide?
 • Doe jij mee aan Operatie Proper?

  Mooimakers vr 7 dec
  Jouw school, club of vereniging zet zich al in tegen zwerfvuil, maar je wil graag meer doen? Ben je een leerkracht of vrijwilliger en wil je een groep jongeren engageren voor een propere buurt, maar je weet niet hoe? Dan is er gelukkig Operatie Proper!
 • Geluidsoverlast: wat mag (niet)?

  Thermometer ma 29 okt
  Zoals elke gemeente krijgt het gemeentebestuur wel eens klachten over geluidsoverlast. In de meeste gevallen gaat het om geluid afkomstig van dieren of luide muziek.
 • Opgelet voor de Afrikaanse varkenspest

  afrikaanse varkenspest vr 28 sep
  Afrikaanse varkenspest (AVP) is een zeer besmettelijke, virale ziekte die varkens en everzwijnen treft. Deze ziekte is aanwezig in Oost-Europa en is opgedoken in België bij wilde fauna in september 2018 (wilde everzwijnen).
 • Vallei van de Kleine Aa krijgt grote opknapbeurt

  interreg wo 5 sep
  De komende maanden plant de provincie Antwerpen ingrijpende werken in en om de Kleine Aa tussen Over d’Aa en de grens met Nederland.
 • Strijd samen met Essen mee voor de titel van 'Gemeente met de Kleinste Voetafdruk'

  klimaatstrijd do 5 apr
  Het klimaat is een zaak van ons allemaal. Daarom neemt Essen deel aan de Klimaatstrijd van provincie Antwerpen. De gemeente die de meeste vooruitgang boekt, mag de beker van ‘Gemeente met de Kleinste Voetafdruk’ op de schouw van het gemeentehuis zetten.
 • Steeds vaker everzwijnen dicht bij onze gemeente waargenomen

  everzwijn vr 23 feb
  Everzwijnen worden steeds vaker dichter bij onze gemeente gesignaleerd. In Limburg, waar de everzwijnen talrijk voorkomen, zorgen ze voor veel overlast en schade aan landbouw- en tuinbouwgewassen, fauna en flora en zijn ze vaak oorzaak van verkeersongelukken.
1-16 Van 16