naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gemeente werkt aan betere naleving blauwe zone

Te veel mensen parkeren te lang in de blauwe zones. Dat is nefast voor de handelaars en winkeliers. De gemeente voerde in 2016 een campagne om mensen te sensibiliseren en gaat vanaf 2017 over tot het beboeten van foutparkeerders.

Van maandag tot zaterdag

In de Spoorwegstraat, de Stationsstraat en een gedeelte van de Nieuwstraat is de parkeertijd beperkt omdat ze in de blauwe zone liggen. Binnen deze zone moeten alle bestuurders tussen 9.00 en 18.00 uur, behalve op zon- en feestdagen, de parkeerschijf gebruiken als ze hun auto parkeren. De locaties waar het gebruik ervan verplicht is, herken je aan de blauwe verkeersborden met de witte P en het symbool van een parkeerschijf. Met een geldige parkeerschijf kan je twee uur parkeren.

Gemeente, PZ Grens en handelaars voeren campagne

In samenwerking met de politiezone Grens startte de gemeente in 2016 met een preventie- en affichecampagne om bestuurders te wijzen op het juiste parkeergedrag. De affiches hangen op  in de winkels.

Winkelen in eigen gemeente

In 2015 voerde de politie tellingen uit in het centrum van Essen. Hieruit is gebleken dat er veel langparkeerders gebruik maken van de blauwe zone. Sommige voertuigen bleven zelfs langer dan een dag op dezelfde plek staan. Nochtans werd het kortparkeren juist ingevoerd om inwoners de kans te bieden om makkelijker in eigen gemeente te winkelen. De parkeerdruk in het centrum van Essen is zo al behoorlijk hoog.

Eerste boetes verstuurd in juni 2017

De eerste reeks facturen voor het parkeren in een blauwe zone zonder een parkeerkaart werden in juni 2017 verzonden. De reden van de lange termijn tussen vaststelling en verzending van de factuur, is van interne, administratieve aard. Het heeft een tijd in beslag genomen vooraleer de gemeente - in het kader van informatieveiligheid en privacywetgeving - de toegang kreeg tot de gegevens van de Dienst In Verkeerstelling (DIV).  

Er zijn geen bewonerskaarten voorzien. Het retributiereglement vind je terug onderaan dit artikel als een PDF-bestand. 

27 januari ’16 (wo)
Nieuwsoverzicht
blauwe zone

Financiën

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 35
e-mail
financien@essen.be