naar inhoud

Vanaf 1 september vallen heel wat beperkingen weg

Door de vaccinatiecampagne blijven de coronacijfers voorlopig beheersbaar. Daarom gaat op 1 september de volgende stap van het zomerplan in. Dat betekent dat de meeste coronamaatregelen op de schop gaan.

De versoepelingen

 • De regels in de horeca worden vanaf 1 september een pak soepeler. Eigenlijk moet je alleen nog een mondmasker ophouden als je rondloopt. Verder vallen de beperkingen weg. Er zal dus geen sluitingsuur meer zijn, het zal niet langer verboden zijn om aan de toog te staan, er moet geen afstand meer gehouden worden tussen de gezelschappen en er zal geen beperking meer zijn van het aantal mensen aan tafel. Vanaf 1 oktober mag je ook opnieuw dansen op café.

 • Ook in de nachtwinkels zijn er geen regels meer.

 • Op trouwfeesten mag je opnieuw dansen. Ook de regels voor communies en clubs vallen weg. 
  De regels versoepelen voor uitvaartdiensten vanaf 1 september 2021. Binnen mogen maximaal 3.000 personen aanwezig zijn en buiten maximaal 5.000 personen. Vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten is een voorafgaande toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid nodig en gelden bepaalde voorschriften. Vanaf 1 oktober versoepelen de aantallen verder.
   
  Voor koffietafels gelden de richtlijnen voor de horeca. Vanaf 200 personen binnen of 400 personen buiten gelden in september extra voorschriften zoals maximaal 8 personen per tafel. Vanaf 1 oktober versoepelen de aantallen verder.

 • Thuis mag je opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil.

 • Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Mensen moeten dus geen mondmasker meer dragen of afstand houden. Lokale autoriteiten kunnen zelf wel nog kunnen beslissen om strengere maatregelen op te leggen. Bij evenementen met meer bezoekers kan het Covid Safe Ticket gebruikt worden, zodat het evenement mag doorgaan zonder beperkingen.

 • In Vlaanderen wordt thuiswerk niet langer aanbevolen, al wordt er aan de bedrijven wel gevraagd om een thuiswerkplan uit te werken.

 • Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine. Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft niet.

 • Deze laatste regel geldt ook voor hoogrisicocontacten: had jij een hoogrisicocontact met een besmet persoon – ook al ben je volledig gevaccineerd – dan moet je een test afleggen op dag 1 en dag 7. Test je op dag 1 negatief, dan moet je in tussentijd niet in quarantaine.

Wat met mondmaskers?

Op publieke plaatsen (het openbaar vervoer, stations, winkels, bibliotheken, gerechtsgebouwen, gebouwen van erediensten) moet je nog altijd afstand houden en een mondmasker dragen. Alleen in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen vervalt de mondmaskerplicht.

Wie naar de kapper, kinesist of een ander contactberoep gaat, zal het mondmasker voorlopig ook nog moeten aanhouden.

En op de werkvloer? De exacte protocollen moeten nog worden uitgewerkt. De basisregel is: als er voldoende afstand is tussen jou en je collega’s mogen de maskers uit. Is die afstand er niet, dan blijven de mondmaskers aan.

30 augustus ’21 (ma)
Nieuwsoverzicht