naar inhoud

ICT-toelage tot 200 euro voor kansarme Essense scholieren in secundair onderwijs

Door corona is afstandsonderwijs een deel van het ‘nieuwe normaal’ geworden. Om alle Essense leerlingen in het secundair onderwijs dezelfde leerkansen te geven, besliste de OCMW-raad om kansarme gezinnen uit Essen te ondersteunen bij de aankoop van ICT-middelen. De toelage kan oplopen tot 200 euro.

Strijd tegen 'digitale armoede'

De covid-pandemie heeft de stap naar digitalisering in het onderwijs versneld. In een moderne school anno 2020 zijn digitale instrumenten niet meer weg te denken zijn. Helaas steekt er ook een nieuwe vorm van armoede de kop op: digitale armoede. Niet alle gezinnen hebben de mogelijkheden om ICT-toestellen aan te kopen of te leasen die noodzakelijk zijn voor een goede schoolopleiding.

Daarom onderneemt Essen actie met het oog op de start van het nieuwe schooljaar. Dinsdagavond keurde de OCMW-raad alvast een reglement goed dat het mogelijk maakt om leerlingen uit kansarme Essense gezinnen te ondersteunen bij de aankoop van digitale schoolmiddelen (laptop, tablet ...). 

Tussenkomst tot maximaal 200 euro

Een leerling uit een kansarm gezin, wonend in Essen, kan via de sociale dienst van het OCMW een toelage aanvragen. De aankoop zelf gebeurt via de school. Het OCMW betaalt de helft van de aankoopfactuur terug tot maximaal 200 euro. Op deze manier geven we alle Essense secundaire scholieren dezelfde onderwijskansen.

Samen digitaal op weg

Voor de praktische uitwerking gaat Essen een samenwerking aan met de scholen in de regio. In ruil voor de ICT-tussenkomst, verwachten we dat de school technische ondersteuning biedt (aankoop, leasing, onderhoudscontract, opleiding ...), haar engagement formeel bevestigt en dat ze de leerlingen uit Essen op de hoogte brengt van de mogelijkheid om een toelage te bekomen. Samen binden we zo de strijd aan tegen digitale armoede!

In bijlage vind je het reglement terug, met daarin meer details over de voorwaarden en de te volgen procedure.

26 augustus ’20 (wo)
Nieuwsoverzicht
ICT-toelage

Contact

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 30
e-mail
info@essen.be