naar inhoud

Nieuwe maatregelen: wat betekent dit voor uw zaak?

Op 27 juli kwam de Veiligheidsraad opnieuw bijeen. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen en daarom nam de regering maatregelen. Ook de provincie Antwerpen nam extra maatregelen. Wat verandert er vanaf woensdag 29 juli, voor minstens de komende 4 weken?

In dit artikel zetten we alleen de maatregelen die gevolgen hebben voor zelfstandigen, handelszaken, winkeliers, horeca... kortom, de lokale economie. 
Een nog vollediger overzicht vind je ook op de website van UNIZO.

Mondmasker verplicht

In heel de provincie Antwerpen, en dus ook in Essen, is het dragen van een mondmasker verplicht. Kom je je huis uit, dan moet je dit dragen. 

Cafés en restaurants

  • Alle cafés en restaurants moeten sluiten om 23.00 uur.
  • In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter. Dat betekent dus concreet dat de afstand van 1,5 m niet wordt gemeten tussen de tafels, maar wel tussen de gezelschappen. Tussen twee personen, die elk aan een andere tafel zitten, moet dus minstens 1,5 m afstand zijn, tenzij er een afscheidingswand tussen staan. 

  • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit personen die behoren tot eenzelfde gezin.

  • Individuele registratie in horecazaken is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden. Een registratieformulier en meer informatie vind je op https://heropstarthoreca.be/

    Voor wat betreft de registratie, heeft de gouverneur nog strengere eisen gesteld dan de federale maatregelen. Voor de horeca in de provincie Antwerpen geldt dat bijkomend moeten bijgehouden worden: tafelnummer en uur van aankomst en vertrek.

Winkelen

Winkels mogen openblijven, maar het winkelen zelf wordt wel ingeperkt. Voortaan moet je weer alleen gaan winkelen en mag je maar maximaal 30 minuten in de winkel blijven, behalve als je op afspraak komt. Je kan wel met twee gaan winkelen als je dat doet met een minderjarige met wie je onder hetzelfde dak woont of wanneer je iemand begeleidt die hulp nodig heeft.

Markten

Voor markten, met inbegrip van de brocante- of rommelmarkten, gelden dezelfde regels als voor winkels. Marktbezoekers winkelen individueel –of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of een begeleider wanneer men hulpbehoevend is - en niet langer dan 30 minuten. Marktkramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

Telewerk

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit omwille van de aard van de activiteit en functie, volstrekt onmogelijk of onwenselijk is.

Sportlessen en welnesscentra

Ook sportlessen en wellnesscentra hebben voortaan een registratieplicht zoals de horeca om de contactopsporing makkelijker te maken. Ook hier moet je de gegevens vier weken bijhouden. 

In de ergst getroffen zone van onze provincie, moeten de fitnesscentra sluiten. Onze gemeente hoort voorlopig niet tot deze zone. 

Meer informatie? 
www.unizo.be

Affiches nodig?

De gemeente voorziet een aantal affiches die u kan gebruiken voor uw zaak. De laatste nieuwe affiche is 'winkel veilig'. 

download affiches hier

30 juli ’20 (do)
Nieuwsoverzicht
mondmasker

Contact

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 36
e-mail
ondernemen@essen.be