naar inhoud

Door letterzetter aangetaste sparren kan je best verwijderen

De letterzetter is een schorskever van zo’n halve centimeter groot, die verzwakte fijnsparren dodelijk treft. Momenteel maakt de letterzetter een opmars in Vlaanderen, doordat de voorjaars- en zomerdroogtes van de afgelopen jaren fijnsparren sterk hebben verzwakt.

De bomen sterven af vanaf het moment dat de larven de bast van de bomen hebben gerond. Zodra de larven uitkomen, kunnen ze andere bomen aantasten. Om de opmars van de letterzetter te beheersen, is het belangrijk dat aangetaste bomen zo snel mogelijk worden verwijderd.

Daarom geldt het advies om aangetaste bomen te kappen en te verwijderen of te ontschorsen. Stormhout en gezonde, vers gekapte bomen kunnen eveneens worden verwijderd, zodat ze geen reservoir vormen van waaruit een nieuwe besmetting kan optreden.

Ook in het kader van de veiligheid vragen we alle eigenaars om een kapvergunning aan te vragen.

De Bosgroep Antwerpen Noord vzw begeleidt u hierin gratis, zowel voor de administratie, het vellen van de bomen als de heraanplanting naar een gemengd loofbos.

https://bosgroepantwerpennoord.webs.com

Voor meer informatie kan je terecht bij milieu@essen.be of via deze link voor meer informatie over de kapmachtiging (Agentschap Natuur en Bos).

06 juli ’20 (ma)
Nieuwsoverzicht
fijnsparren

Milieu

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 42
e-mail
milieu@essen.be