naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bestrijding processierups: gemeente Essen roept bijstand in van Civiele Bescherming

Het aantal meldingen van eikenprocessierupsen ligt dit jaar ongewoon hoog. De gemeente Essen zet alle mogelijke middelen in om de diertjes op openbaar terrein te bestrijden, maar komt momenteel handen te kort. Daarom roept het bestuur de extra hulp in van de Civiele Bescherming.

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende haartjes die ernstige jeuk en brandwonden op de huid en irritatie aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Prioritaire openbare locaties

De gemeente en de Civiele Bescherming gaan de komende dagen prioritaire locaties behandelen. Het gaat dan vooral om plaatsen waar veel mensen passeren of vertoeven: nabij speeltuinen, parken, scholen of langs fiets- en wandelroutes (Sportpark Hemelrijk, Karrenmuseum/Kiekenhoeve, Paviljoen aan de Korte Leemstraat, Oude Pastorij e.d.).  

We proberen zoveel mogelijk nesten op openbaar terrein te lokaliseren en te verdelgen. Heb jij een nest opgemerkt op publiek domein? Geef het  door via www.essen.be/meldingen of via de Omgevingsbalie (omgeving@essen.be of 03 670 01 47).

Wat met rupsen op privéterrein?

De gemeente behandelt alleen nesten op openbaar domein. Op privéterrein is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor de bestrijding en de onkosten. Op dit ogenblik zijn er helaas lange wachttijden bij de gespecialiseerde aannemers. Door de hulp in te roepen van de Civiele Bescherming krijgt aannemer Brosens (Vissenheuvel, 03 667 35 94), die in opdracht van de gemeente Essen druk bezig is met het verwijderen van rupsennesten, alvast iets meer ruimte voor particuliere aanvragen (aan de straatzijde).

Tips om overlast te beperken

Door de wind kunnen de microscopisch kleine haartjes van eikenprocessierupsen zich ver verplaatsen en zich onzichtbaar in stoffen nestelen. Probeer alle contact te vermijden

  • Bedek de huid zo veel mogelijk
  • Ga niet in de buurt van nesten en rupsen op de grond te zitten
  • Krab of wrijf niet na contact
  • Spoel je huid en ogen met water na contact
  • Spuit speeltoestellen, speelgoed en stoelen regelmatig af met water
  • Leg geen kussens buiten of hang de was niet te drogen
  • Was eventueel je kleren
  • Sluit je ramen

Meer informatie vind je hier, op www.eikenprocessierups.be of via de Nederlandse overheidswebsite www.oakie.info.

26 juni ’19 (wo)
Nieuwsoverzicht
Processierups

Omgevingsbalie

adres
Heuvelplein 232910 EssenBELGIE
tel.
03 670 01 47
e-mail
omgeving@essen.be
website
www.essen.be/omgeving