naar inhoud

Zomersterfte bij fijnspar

Sinds vorige zomer kleuren heel wat fijnsparren bruin en gaan ze vervolgens dood. Meestal is de boosdoener een aantasting door een schorskever, meer bepaald: de letterzetter.

Droge zomer van 2018 heeft bomen verzwakt

In normale weersomstandigheden komt de Letterzetter maar in beperkte mate voor in onze bossen. Gezonde fijnsparren kunnen zich normaal gezien voldoende verweren. Maar de warmere en drogere zomers van de voorbije jaren hebben gezorgd voor een verzwakking van deze Scandinavische boomsoort. Deze klimaatomstandigheden zijn bovendien ook nog eens ideaal voor een massale voortplanting van de kever. Met een enorme aantasting van fijnsparbossen door Letterzetter tot gevolg.

Aangetast = ten dode opgeschreven

Bomen die aangetast zijn door letterzetter gaan onherroepelijk dood. De scheuten kleuren oranjebruin en uiteindelijk sterft de volledige kroon af. Aangetaste bomen hebben kleine gaatjes in de schors. De kevers zoeken zich langs deze openingen een weg naar buiten eenmaal ze verpopt zijn onder de schors, waarna ze naar de volgende boom vliegen.

Als je in je bos aantasting van fijnspar door letterzetter vaststelt, kun je best alle aangetaste bomen zo snel mogelijk laten verwijderen.

Het hoe en wat van de letterzetter

De letterzetter is een kleine (4 tot 5,5 mm lang) donkerbruine kever. Hij komt vooral voor op sparren, in het bijzonder op de fijnspar, maar kan ook andere naaldbomen aantasten. De kever leeft onder de schors van de sparren en maakt daar gangen waarin eitjes worden gelegd. Het graafpatroon bestaat uit een hoofdgang met loodrecht daarop zijgangen gegraven door de larven. Het heeft iets weg van de regels van een boek, vandaar ook de naam van de kever.

Voor meer advies neem je contact opnemen met de Bosgroep: antwerpennoord@bosgroep.be 

Voor een kapmachtiging voor bomen in bosverband neem je contact op met het Agentschap Natuur en Bos.  

20 juni ’19 (do)
Nieuwsoverzicht
fijnspar

Milieu

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 42
e-mail
milieu@essen.be