naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Essense missionarissen, ze bestaan nog altijd!

We horen er nog maar weinig over, maar ooit had elke familie er wel één: een missionaris. Waar de Essense grond vroeger vruchtbaar was voor het zendingswerk, merken we dat deze tak van ontwikkelingssamenwerking aan het verdwijnen is. Onze reporter zat aan tafel met Edgard Francken (69 jaar).

Missiewerk in Bolivia

Over de jaren heen vertrokken er tientallen zusters, paters, broeders van liefde,
redemptoristen, oblaten… naar het Zuiden en Oosten. Dat was om er het katholicisme te verspreiden maar zeker ook om de armsten van de samenleving te ondersteunen. Ze bouwden ziekenhuizen, weeshuizen, groentetuinen, scholen… De stad Oruro in Bolivia werd de nieuwe thuishaven van Edgard Francken.

Strijd tegen kinderziekten

De eerste jaren van zijn zendingswerk stonden vooral in het teken van vaccineren.
“Het ministerie leverde ons de vaccins. Omdat er maar vier dokters waren in een gebied zo groot als België, hadden we onze handen meer dan vol. Gelukkig kregen we een jeep ter beschikking waarmee we in de afgelegen dorpen geraakten. Zo kwam ik ook bij de Chipayas, een kleine bevolking van 2.000 mensen met een eigen taal en cultuur,” aldus Edgard.

Consultaties dankzij zonnepaneel

Het was niet altijd rozengeur en maneschijn, maar Edgard getuigt van een prachtig altruïstisch bestaan, los van het materialisme.
“We hebben 20 jaar geleefd zonder elektriciteit en waternet. Wij waren wel de eersten met een zonnepaneel, zodat we ’s nachts zieken konden ontvangen zonder eerst een petroleumlamp op te moeten pompen. Eén zonnepaneel kostte toen 500 dollar en was de helft zo groot als nu.”

Bevolking met moed

Op dit moment staat president Morales, een Aymara, aan het roer. Vroeger zwaaide het leger de plak.
“De verkiezingen gebeurden toen nog met partijpapiertjes. De militairen trachtten die van de oppositie zoveel mogelijk te vernietigen. Dat was buiten de moedige bevolking gerekend. In het stemhokje staken ze hun voorkeurpapiertje, de avond voordien uitgedeeld en verborgen in hun binnenzak, in de stembus. Bij de publieke telling won aldus hun partij in het dorp. Tot groot ongenoegen van de militairen.”

Uitgestorven beroep

Intussen hebben enkele missionarissen een mooie leeftijd bereikt. Hun gezondheid liet het niet toe om een interview te geven. We wensen hen het allerbeste toe. De kans dat er nieuwe Essense missionarissen bijkomen, is klein. Vandaar deze getuigenis van een solidair beroep dat vroeger veel voorkomend was, maar nu met uitsterven bedreigd.

 

Actieve Essense missionarissen

  • Edgard Francken | oblaat | biedt medische ondersteuning aan in Bolivia en zet in op biodiversiteit.
  • Jozef Hontelé | Broeder van Liefde | draagt bij aan de werking
    van een instituut voor zwaar gehandicapten in Japan.
  • Gaston Cuypers | Broeder van Liefde | heropbouw onderwijs
    in Oost-Congo.

Mogelijk is dit lijstje niet compleet. Ken jij nog een actieve, Essense missionaris? Laat het ons weten via internationaal@essen.be

29 mei ’19 (wo)
Nieuwsoverzicht
Edgard Francken

Internationale Samenwerking

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 56
e-mail
internationaal@essen.be