naar inhoud

OCMW Essen en vzw Feestvarken bezorgen kinderen in armoede een hartverwarmende verjaardag

Met de kerst- en eindejaarsdagen in het verschiet is het weer volop ‘pakjestijd’. Temidden het feestgedruis mogen we niet vergeten, dat nog heel wat kinderen uit de boot vallen omdat ze opgroeien in armoede.

Elk kind heeft recht op een cadeautje, op een leuke verjaardag. Daarom gaat het OCMW van Essen vanaf januari een samenwerking aan met vzw Feestvarken.

Dubbele doelstelling

Feestvarken vzw is al zo’n vijf jaar actief in de ruime regio. De organisatie heeft twee duidelijke doelstellingen, verduidelijkt coördinator Koen Hendrickx. “Het eerste en belangrijkste doel is kinderen die in armoede leven een fijne verjaardag bezorgen met een verjaardagspakket. Ons tweede doel is kinderarmoede in België onder de aandacht te brengen. Hiervoor werken we educatieve pakketten uit voor scholen, bedrijven en particulieren.”

Team van 70 vrijwilligers

Intussen telt de organisatie al meer dan 70 vrijwilligers. “Als fiere papa van drie kinderen startte ik in 2013 Feestvarken mee op. Wat eerst begon als een kleine hobby, is nu een volwaardige job geworden. Het blijft me verbazen. Net zoals ik niet begrijp hoeveel mensen met te weinig geld moeten rondkomen en hoeveel verdoken armoede er in België is. Ongetwijfeld ook in Essen. Met onze geschenkpakketten gaan we armoede de wereld niet uithelpen, maar we willen ons wel inzetten om kinderen die in armoede leven ten minste één dag gelukkig te maken. Op hun verjaardag draait de wereld rond hen.”

 

Het begrip ‘kinderen in armoede’ is een vaag begrip, beseft Hendrickx. “We kozen bewust om van bij de start samen te werken met OCMW’s. Zij beoordelen het best wie hieraan nood heeft. Vijf jaar na de opstart leveren we verjaardagspakketten aan kinderen uit 33 gemeenten. In 2017 ging dat over 1.750 geschenkboxen voor kinderen tussen drie en twaalf jaar. Dit jaar zitten we al aan 2.200. We schenken veel aandacht aan de samenstelling van de pakketten. Het is belangrijk dat het gaat over nieuw en actueel speelgoed. Verder bevat een pakket ook een traktatie voor de klasgenootjes en benodigdheden voor een feestje: slingers, ballonnen, maar ook een zelf te bakken cake en versiering.”

120 Essense kindjes

“De eerste negen kindjes in Essen krijgen in januari al hun pakket”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Imelda Schrauwen. “Op jaarbasis gaat het om ongeveer 120 Essense kinderen. De verdeling gebeurt in alle anonimiteit. We geven hierbij nooit de naam door, alleen de geboortedatum en het geslacht van de kinderen. Het OCMW bezorgt de ouders vervolgens een box op maat. We maken hierbij ook geen onderscheid tussen ras, nationaliteit of afkomst. De kinderen zullen dus nooit te weten komen dat ze hun cadeau kregen met de hulp van het OCMW en Feestvarken vzw."

Breng je kurken stoppen binnen bij het OCMW!

De financiering van de vzw gebeurt louter met privégeld. Feestvarken vzw is altijd wel op zoek naar bedrijven en organisaties die acties willen organiseren. Je kan zelf ook steunen door kurken stoppen in te leveren bij het OCMW van Essen. De kurken worden geschonken aan Monnikenheide, een kortverblijf voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. De stoppen worden daar in het atelier vermalen, waarna het kurk een nieuwe bestemming krijgt.

 

Meer info:  www.feestvarkenvzw.be

22 januari ’19 (di)
Nieuwsoverzicht