naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Opgelet voor de processierups

Het seizoen van de processierupsen is aangebroken. De rupsen hebben irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Het Agentschap Natuur en Bos bestrijdt geen processierupsen in openbare bossen zoals in de Wildertse Duintjes. De gemeentelijke groendienst is echter ter plaatse geweest om de nesten langs de wandel- en loopronde wat te beperken. Je moet echter blijven opletten. Wandelaars, fietsers en fietsers beschermen de huid best door lange mouwen en een lange broek te dragen. Let vooral op bij droog en winderig weer. De overlast kan nog duren tot in september want zelfs als de nesten leeg zijn, blijven de haartjes nog hangen.

Wat doet de overheid?

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft de bomen die vorig jaar rupsen hadden preventief behandeld. Het gaat over het stuk tussen de Kalmthoutsesteenweg en de Ringweg. De gemeente heeft een contactpersoon bij het AWV die de gewestwegen opvolgt. De gewestwegen in Essen zijn de Nieuwmoersesteenweg, de Antwerpsesteenweg, Kalmthoutsesteenweg en Ringweg.

De gemeente staat in voor de openbare eikenbomen op pleinen, parken en langs straten. De gemeente mag niet op privéterrein werken. 

Wat kan jij doen?

De Essenaren zijn zelf verantwoordelijk voor nesten op eigen terrein. Heb je last van processierupsen op eigen bomen, neem dan contact op met een lokale aannemer (zie bijlage onderaan dit artikel) die de beestjes kan verwijderen. De brandweer doet deze bestrijding niet meer. Je kan de processierupsen ook doorgeven via deze link zodat de provincie een beeld krijgt van de hoeveelheid rupsen.

Sommige mensen bestrijden de rupsen zelf. Zorg ervoor dat je goed beschermt bent. Draag een goed sluitende overal, een stofmasker en bril, handschoenen en laarzen. Probeer direct contact met de rupsen zoveel mogelijk te vermijden. Heb je toch last van de haren, probeer dan zeker niet te krabben of wrijven, maar spoel de huid of ogen met water.

Meer informatie over de rupsen vind je op de website van de provincie.

29 mei ’18 (di)
Nieuwsoverzicht
processierups

Milieu

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 42
e-mail
milieu@essen.be