naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Noodweer op komst: bel naar 1722

Op 9 augustus is er van 11.00 tot en met 21.00 uur code oranje voor onweer, regen en wind voor de provincie Antwerpen van kracht. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft daarom beslist om het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen nu al te activeren.

Code oranje

Vandaag trekt een erg actieve regen- en onweersgolf vanuit het zuiden over ons land. De onweders kunnen heel hevig zijn en gepaard gaan met hagel, zeer zware windstoten van meer dan 90 km/ h en wateroverlast. We verwachten neerslaghoeveelheden die in sommige streken de 20 liter/ m² zullen overschrijden. Ook de kans op windschade is hoog. Het KMI kondigt daarom ‘code oranje’ aan.

Bel 1722 bij wateroverlast en stormschade

Onze provincie wordt getroffen door noodweer. Het nummer 1722 werd daarom geactiveerd door de FOD Binnenlands zaken. Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel  112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt.

Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen. Als je brandweerzone over een e-loket of rechtstreeks telefoonnummer beschikt, kan je daar ook terecht om een brandweerinterventie voor wateroverlast en/of stormschade aan te vragen.

Heb geduld als je naar 1722 belt

Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen. Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht.

Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog. De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.  Gezien het grote aantal oproepen, is het uitzonderlijk mogelijk dat je oproep wordt onderbroken terwijl je wacht. Indien dit het geval is, probeer dan wat later opnieuw.  Na het noodweer zal het nummer 1722 automatisch gedeactiveerd worden.

Blijf weg uit parken met bomen en bossen

We vragen om weg te blijven uit parken met bomen en bossen. Door de hevige wind kunnen er takken afbreken. De gemeente kan de parken en bossen zoals sportpark Hemelrijk, de Wildertse Duintjes en de Horendonkse bossen niet afsluiten. We vragen daarom dus om hier tijdens het noodweer weg te blijven. 

09 augustus ’18 (do)
Nieuwsoverzicht