naar inhoud

Werken Boterpotlaan, Vogelkerslaan, Zonnedauwlaan en Bosbessenlaan lopen vertraging op

Op 23 oktober startte een aannemer in opdracht van de gemeente met wegenwerken in de Boterpotlaan, de Vogelkerslaan, de Zonnedauwlaan en de Bosbessenlaan. Er komen betonnen kantstroken en drempels. De werken lopen echter vertraging op door het slechte weer.

UPDATE 13/12/2017: De werken aan deze vier straten lopen zware vertragingen op door de vele regenval en sneeuwbuien. De gemeente doet haar uiterste best om de wegen zo snel mogelijk terug in orde te krijgen. 

Als er tijdens het walsen van het betonpuin nog veel water onder de toplaag zit, zorgt dit ervoor dat er na enkele dagen terug grote putten in de weg komen. Water neemt een bepaald volume in, dat niet kan ingenomen worden door betonpuin. Als het water na enkele dagen wegtrekt, dan ontstaan er holle ruimtes tussen het betonpuin. Deze ruimtes zakken terug in zodra er auto’s overrijden. Hierdoor komen alle putten dus na enkele dagen terug. Als we het betonpuin niet verdichten, dan zakken de auto’s weg in het losse puin. Een kant en klare oplossing is er dus niet.

In de week van 18 tot 22 december wordt er minder regen voorspeld. De gemeente probeert dan tussen de nieuwe kantstroken, een tijdelijke opvulling aan te brengen. Ook hier gaan terug putten in komen, maar dit zou tijdens de Kerstvakantie er wel voor moeten zorgen dat er geen water blijft staan tussen de kantstroken.

Tijdens de kerstvakantie liggen de werken sowieso even stil. Zodra het droog is, wordt er verder gewerkt.

 

Deze wegen werden voorgaande jaren al grondiger aangepakt door het gebruik van betonpuin in plaats van steenpuin. De gemeente merkt dat ondanks deze aanpak er sneller putten ontstaan dan in andere straten die dezelfde behandeling kregen. Daarom zullen we de lanen structureel verbeteren door op de zwakste stukken betonnen kantstroken aan te leggen.

Een stevigere ondergrond dankzij betonstroken

De kanstroken zorgen ervoor dat het betonpuin langer op zijn plaats blijft liggen en zal de ondergrond verstevigen. De gemeente merkt dat telkens er bepaalde straten heraangelegd worden in het woonbos, er ook harder wordt gereden. Daarom komt er halverwege in de Boterpotlaan, de Vogelkerslaan, de Zonnedauwlaan en de Bosbessenlaan een drempel te liggen in klinkers. Een tiental meter voor en na de drempel wordt de weg verhard met zodat er geen putten komen telkens je de drempel op en af rijdt.

Beperkte verkeershinder

In de week van 23 oktober graaft de aannemer in de vier lanen een gleuf van 100 meter aan één kant van de weg. De bewoners die in deze zone wonen, kunnen een week lang geen gebruik maken van de oprit. Zij kunnen de wagen voor of na deze zone aan de kant van de weg parkeren. Doorgaand verkeer blijft mogelijk, behalve op momenten dat de werken effectief worden uitgevoerd. ’s Avonds en in het weekend zijn de lanen wel toegankelijk. In de week van 30 oktober tot 4 november liggen de werken een weekje stil.

In de week van 6 november wordt hetzelfde gedaan maar dan aan de andere kant van de weg. Ook dan kunnen de bewoners van deze zone geen gebruik maken van de oprit.

Om het voor de bewoners duidelijk te maken waar de kantstroken en drempels komen, plaatst de gemeente pikketten. Tijdens deze werken zullen ook de andere straten van het woonbos opgeknapt worden om zo de wegen winterklaar te maken.

Ook aansluitingen worden aangepaky

Ook de aansluitingen met de Huybergsebaan en de Duinzandlaan krijgen een betonstrook. Ten slotte zullen de Duinzandlaan, de Zonnedauwlaan, de Vogelkerslaan, de Bosbessenlaan en de Boterpotlaan opnieuw overlaagd worden met betonpuin.

Afvalophaling

De afvalophaalwagens zullen tijdens de werken de GFT+-containers en huisvuilcontainers kunnen ophalen. De werken zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Op de achterzijde van deze brief vind je een plannetje met de locaties van de kantstroken terug. Mocht je nog vragen hebben over de werken, bel of mail ons dan gerust.

13 december ’17 (wo)
Nieuwsoverzicht
Wildert

Openbare Infrastructuur

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 48
fax
03 670 01 55
e-mail
openbarewerken@essen.be