naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vakantiecentrum De Berk in Essen krijgt internationaal ecolabel

Op maandag 12 december ontving Natuurvriendenhuis De Berk, gelegen in de Oude Baan in Essen, de 'Groene Sleutel' van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Toerisme Vlaanderen. De Berk krijgt de prestigieuze milieuonderscheiding als enige in de categorie ‘vakantiecentrum’ en dat al het derde jaar op rij.

De Groene Sleutel is het grootste en meest gerenommeerde internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Met het behalen van de Groene Sleutel engageert het bedrijf zich om op een duurzame manier te werk te gaan.

Enige Natuurvriendenhuis in Vlaanderen

“De Berk in Essen is een Natuurvriendenhuis sinds 1934, en een van de duizend centra wereldwijd. De Natuurvrienden dragen de natuur hoog in het vaandel en daarom was het voor ons heel belangrijk om voor het enige Natuurvriendenhuis in Vlaanderen, naast het label ‘fietsvriendelijk logies’, nu ook het ecolabel Groene Sleutel te bemachtigen”, vertelt algemeen coördinator Lieven Heuten.

Natuurvriendelijke materialen

“Onze plannen voor de Groene Sleutel namen concrete vorm aan toen we een paar jaar geleden grote renovatiewerken startten. Bij die verbouwing kozen we systematisch voor natuurvriendelijke materialen. Zo draagt het meubilair het FSC-label (d.w.z. dat het hout uit duurzaam beheerde bosbouw afkomstig is) en gebruikten we natuurproduct kurk als vloerbedekking in de kamers, op de gang en in de zithoek.” 

Zuinig met water en energie

De Berk voert een zuinig water- en energieverbruik. “Onder meer door LED-verlichting, douches en toiletten met minder waterverbruik en een elektronisch gestuurd verlichtings- en verwarmingssysteem dat per kamer voor een optimaal energiebeheer zorgt. We zetten ons in om afval te minimaliseren en te sorteren”, licht Heuten toe.

Opgeleid personeel

De medewerkers van De Berk zijn zich goed bewust van het belang van natuurvriendelijke en energiebesparende maatregelen. 

“Iedere medewerker wordt regelmatig opgeleid om mee zorg te dragen voor het milieu. Iedereen krijgt een persoonlijk overzicht van waarop hij of zij in zijn functie kan letten. We vragen ook een kleine inspanning van onze gasten: help het afval te sorteren, ga zuinig om met water en elektriciteit, laat niet te veel lichten branden op je kamer, hou deuren dicht … Kortom, denk aan het milieu!”

Proficiat aan alle medewerkers van De Berk!

13 december ’16 (di)
Nieuwsoverzicht