naar inhoud

Heraanleg Kammenstraat

UPDATE 30/05: Openingsfeest op 19 juni 2022

Op woensdag 25 oktober 2021 verwijderde de aannemer de eerste kasseien uit de Kammenstraat. Acht maanden later is de vernieuwde straat een feit. We nodigen je uit om op zondag 19 juni het einde van de werken te vieren.

Programma

De festiviteiten starten om 15.00 uur. Tussen 15.00 en 17.00 uur trakteert de gemeente met hapjes en drankjes, aangeboden door de plaatselijke horecazaken.

Behalve eten en drinken, voorziet de gemeente optredens van o.a. KH De Verenigde Statievrienden vzw, BLEND, Reymusic en The Clayroad Company. De kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel of bij de grime een leuk dier op het gezicht laten schilderen. In samenwerking met buurtbewoners en plaatselijke verenigingen gaat het feestgedruis nog enkele uren door tot 22.00 uur.

Straatdeel afgesloten

Alles vindt plaats tussen Kammenstraat 83 en 99. De weg is dan tot middernacht afgesloten voor alle verkeer (met uitzondering van de hulpdiensten). Ook een deeltje van de Witzenbergstraat - aan het kruispunt met de Kammenstraat - is dan afgesloten. De gemeente plaatst op tijd de nodige verkeerverbodsborden.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

Grote hinder zal er niet meer zijn in de Kammenstraat, maar de werken zijn nog niet helemaal gedaan. In het najaar van 2022 - tijdens het plantseizoen - wordt het openbaar groen aangeplant. Hier en daar zullen nog kleine aanpassingen gebeuren om de straat helemaal af te krijgen. En dan zijn er nog de werken aan de gracht in de Grensstraat. Die zijn nog steeds uitgesteld omdat er Nederlandse leidingen op Belgisch grondgebied liggen. De gemeenten Essen en Roosendaal bekijken samen hoe ze de grachten breder en dieper kunnen maken zonder de leidingen te beschadigen.

We hopen van harte dat jullie zondag 19 juni vanaf 15.00 uur aanwezig zijn om de nieuwe Kammenstraat te openen!

UPDATE 17/03: Werken grachten Grensstraat uitgesteld

De werken die origineel gepland waren vanaf 7 maart, aan de grachten in de Grensstraat, zijn stilgelegd en voorlopig uitgesteld. Er blijken Nederlandse leidingen op Belgisch grondgebied te liggen langs de gracht in de Grensstraat. Mogelijk liggen die in de weg voor de geplande werken.
 
Daarom zullen we nu eerst samen met de Nederlandse maatschappijen bekijken hoe we de geplande werken kunnen uitvoeren zonder schade aan de leidingen. We hadden al een eerste overleg op dinsdag 15 maart. Voor we meer weten, schorten we de werken aan de grachten tijdelijk op.

Werken Kammenstraat blijven op schema

We hebben wel al gezorgd voor de aansluiting van de regenwaterriolering van de Kammenstraat op de gracht van de Grensstraat. De werken in de Kammenstraat zelf kunnen dus gewoon verder blijven verlopen zoals gepland en zullen hierdoor geen extra vertraging oplopen.

Grensstraat terug open vanaf vrijdagavond 18 maart

Vrijdag zal aannemer Vermetten de aansluiting van de regenwaterriolering op de gracht in de Grensstraat afwerken. Dan is er terug verkeer mogelijk over het kruispunt Kammenstraat x Grensstraat én kan je terug door de Grensstraat rijden.

Zodra we de nodige verduidelijkingen of aanpassingen aan de Nederlandse leidingen langs de gracht van de Grensstraat hebben, plannen we de werken aan de gracht en inbuizingen terug in.

Waarom werken we aan de grachten in de Grensstraat? 

De aannemer zal de grachten in de Grensstraat dieper en breder maken. Zo kan er meer regenwater worden opgevangen en kan dit trager in de grond dringen. Op die manier vermijden we wateroverlast bij hevige regen, maar denken we ook aan het grondwater. De werfzone in de Grensstraat ligt tussen het kruispunt met de Kammenstraat en de inbuizing aan kleuterschool Mariaberg.

Wat gaat er gebeuren?

  • oude inbuizingen worden vervangen door grotere exemplaren
  • uitgraven van de open grachten
  • betuiningswerken (verstevigen van de grachten)

Waar de grachten nu open zijn, blijven ze dat ook. Waar ze ingebuisd zijn, blijft dit ook zo. De afwerking boven de inbuizingen worden terug geplaatst en behouden. Enkel de parkeerstroken in grastegels tegenover de kleuterschool komen niet terug. De stroken werden vooral gebruikt om kinderen af te zetten en op te halen maar ook om terug te draaien. Dat zorgde voor gevaarlijke verkeerssituaties. De berm wordt nu aangeplant. De opritten van de woningen worden uiteraard wel terug netjes verhard.

Bereikbaarheid aangelanden
Als de werken terug van start gaan, blijven de aangelanden in de werfzone bereikbaar mits het nodige geduld voor het werfverkeer. Enkel de aangelanden langs de Nederlandse zijde van de Grensstraat tussen de Kammenstraat en de Kleuterschool zullen tijdelijk niet bereikbaar zijn met de wagen. Dit zal zijn op het moment dat de inbuizing van hun oprit wordt vernieuwd. De aannemer zal laten weten wanneer dit juist zal zijn.

Omleiding
Sinds 9 maart is het kruispunt Kammenstraat/Stationsstraat terug toegankelijk en loopt de omleiding via de Nieuwstraat, Stationsstraat en de Handelsstraat.

Afvalinzameling
De afvalinzameling in de Grensstraat zal kunnen verlopen zoals gepland. 


 

Wat met afvalophaling?

 

Hoever staat het met de realisatie van de toegangsweg tussen Hondsberg en Hemelrijkweg?

Alle aanpalende eigenaars hebben een brief van dienstverlener IGEAN ontvangen. Hierin wordt hun akkoord gevraagd voor een kosteloze grondafstand, nodig om de achterliggende verbindingsweg aan te leggen. In ruil daarvoor zorgt de gemeente voor een nieuwe afsluiting en de aanleg van de toegangsweg.

Vandaag is het nog onduidelijk of de toegangsweg er komt omdat enkele eigenaars nog geen akkoord hebben gegeven.
De gemeente is in gesprek met deze mensen. Als er geen akkoord komt, dan komt de toegangsweg er niet. 

Openingsuren

Gemeentehuis

  • maandag9 - 12 uur & 17 - 19 uur
  • dinsdag9 - 12 uur
  • woensdag9 - 12 uur & 14 - 16 uur
  • donderdag9 - 12 uur
  • vrijdag9 - 12 uur
  • zaterdag9 - 12 uur

Contact

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 48
e-mail
openbarewerken@essen.be
  • 2018-02-28 Informatieavond Kammenstraat 28.02.2018
alle albums