naar inhoud

Buurtinformatienetwerken of BIN

Een Buurt Informatie Netwerk wordt ook kortweg BIN genoemd. Binnen een bepaalde wijk of buurtschap, strikt afgebakend, wordt een netwerk opgericht van bewoners die telefonisch en via WhatsApp (voor BIN’s die hiermee werken) verwittigd worden als er in hun buurt verdachte feiten plaatsvinden. Elke BIN wordt geleid door een coördinator en een co-coördinator. Politie inspecteur Ken Van Eynde kijkt toe op de goede werking ervan.

Hoe werkt een BIN?

Een Bin is een feitelijke vereniging van enkele vrijwillige bewoners uit een BIN-zone. Zij verspreiden mails met info, houden jaarlijks een ledenvergadering en staan in contact met Politie en Burgemeester om de leden bij dringende situaties zo snel en efficiënt mogelijk in te lichten.

Als een inwoner van een BIN-zone naar de politie belt om een verdachte situatie of diefstal te melden, start de politie een BIN-oproep op. Alle leden van de BIN ontvangen hierover binnen enkele minuten op hun gsm of vaste lijn een gesproken boodschap om bv waakzaam te zijn, of om alle buitenverlichting aan te steken, of om mee uit te kijken naar een verdachte/gezocht persoon enz. Via mail worden de leden achteraf geïnformeerd naar de afloop van de BIN oproep.

WhatsApp gebruik bij BIN's

Sommige BIN's gebruiken WhatsApp om snelle en korte berichten te verspreiden tussen BIN, deelnemende leden en de Politie. Ook hier geldt de regel, bel eerst de politie en volg de richtlijnen.

Welke BIN's zijn er en tot welke BIN behoor je?

Onderaan deze pagina kan je een lijst downloaden met alle straten per BIN.

Lid worden van een BIN?

Vul dan het formulier in via onderstaande link.

Word BIN-lid of stel een vraag

Wil je ook een BIN opstarten?

De coördinator van alle BIN’s is inspecteur Ken Van Eynde. Met vragen, opmerkingen en suggesties over BIN’s, kan je bij hem terecht: bin@pzgrens.be of 0473 96 41 67 (voor niet-dringende contacten tijdens de diensturen van de wijkagent).


 

Contact

adres
Kapellensteenweg 322920 KalmthoutBELGIE
tel.
03 620 29 39
e-mail
bin@pzgrens.be
website
www.pzgrens.be