naar inhoud

Natuurwandeling in het gebied "Kleine Meer" met Frans Van Dyck

Deze informatie is niet meer actueel!
Vorig jaar was het prettig wandelen aan de Belgische kant van het natuurpark. Dit jaar steken we de grens over naar Ossendrecht, waar we aan de werkschuur van de Brabantse Wal, Abdijlaan 43 a in Ossendrecht onze wandeling beginnen. Heel het natuurgebied met het Groote en Kleine Meer, Zwaluwmeer en de omliggende bossen en heidevelden maakt deel uit van het grensoverschrijdende natuurpark. ...

Wanneer

  • 15 september ’18 (za)
    van 14.00 u tot 16.30 u

Info

Vorig jaar was het prettig wandelen aan de Belgische kant van het natuurpark. Dit jaar steken we de grens over naar Ossendrecht, waar we aan de werkschuur van de Brabantse Wal, Abdijlaan 43 a in Ossendrecht onze wandeling beginnen.
Heel het natuurgebied met het Groote en Kleine Meer, Zwaluwmeer en de omliggende bossen en heidevelden maakt deel uit van het grensoverschrijdende natuurpark. We zullen met Dr. Frans Van Dyck de omgeving van het Kleine Meer verkennen.
De stuifduinen, bossen, heidevelden en meren hebben een lange geschiedenis. De oudste documenten dateren van 1287, de tijd dat plaatselijke heren en markiezen het gebied beheerden en soms ook betwistten. Het was een bron van turf en hout en er werd gejaagd en gevist. Tijdens de Franse overheersing werd alles onteigend en in 1814 werd het gebied staatseigendom. In 1839 kwam het te koop voor particulieren en heel wat welstellende families kochten percelen. Einde 19de eeuw verwierf de familie Servais stelselmatig een domein van 600 ha. Het Kleine Meer werd in1901 aangekocht van het bisdom.
In 1902 verkocht Servais alles aan de scheepsmakelaar Manceau uit Antwerpen. Hij had commerciële bedoelingen: aanplant van timmerhout, landbouwgebied uitbreiden door ontginning. Zijn grootse probleem was wateroverlast door de ontginningen. Hij liet een afvoer door de duinen graven, maar het regende klachten als de polders overspoeld werden door water vermengd met geel zand. Aangezien het geen winstgevende belegging was, kwam het domein opnieuw te koop. De heer Cogels, schepen in Schoten, kon het geheel contant betalen bij aankoop. Hij was verwant met de bankiersfamilie Cogels-Osy van Antwerpen en met de familie Cogels die het Starrenhof in Kapellen bouwde. Pittig detail: Joseph Marie Cogels veroverde een zilveren medaille voor België op de Olympische Spelen in 1920 met het kleiduifschieten.
De nieuwe eigenaar startte met nieuwe aanplantingen en was een fervent vogelliefhebber. Hij begon een ringstation om kennis over de trek van allerlei vogels in kaart te brengen. Het krioelde van allerlei meeuwen, ganzen, eenden, visarenden, slechtvalken, korhoenders.
Er zijn jaren dat er 6.000 broedende koppels geteld werden. Verder leefden er hazen en konijnen, dassen, reeën en allerlei knaagdieren. In 1925 woedde een enorme bosbrand die 360 ha. in as legde, een strook van Ossendrecht tot in de Koude Heide. In de loop van de jaren werden tonnen bosgrond afgegraven en verkocht voor de azaleateelt in het Gentse.
's Winters waren de meren een schaatsparadijs. Maar er trad verdroging op door de waterwinning aan Belgische en Nederlandse zijde en in 1971 was het gedaan met visvangst. De familie Cogels trok aan de alarmbel en de laatste jaren is er werk gemaakt van waterhuishouding. Na erfdeling is in 1999 een groot gebied overgedragen aan Natuurmonumenten en dat is publiek toegankelijk. Het Groote Meer en de gebouwen zijn privé bezit gebleven en slechts bij speciale gelegenheden opengesteld voor het publiek.
Het verhaal over de recente ontwikkelingen laat ik over aan onze gids, Dr. Frans Van Dyck. Bij het schrijven van dit artikel staat het Kleine Meer droog door het wekenlang uitblijven van regen. Hopelijk valt er snel voldoende neerslag om de schade aan de natuur te beperken.

Praktische afspraken:
- vertrek om 14.00 u. aan de werkschuur, Abdijlaan 43 a tussen Huijbergen en Ossendrecht.
- de wandeling duurt 2 u. tot 2.30 u.
- de tocht gaat door natuurgebied, niet over wandelpaden. Geschikt schoeisel voorzien.

Bijdrage in de onkosten: 3 euro
Graag inschrijven voor 11 september via ons mailadres: davidsfondsessen@skynet.be of telefonisch bij C. Van den Bergh: 03.667.41.67

Voor deelnemers die nadien iets willen gaan eten of drinken:
Even verderop is restaurant Jagersrust.
In Huijbergen zijn verschillende tavernes: Vaeders Hoefke, de Kroon, 't Trapke op, Pannenkoekenhuis.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

naam
Gemeentehuis
adres
Heuvelplein 23
2910 Essen

Prijs

€ 3,00 (Basisprijs: € 3)

Contact

Telefoon
03 667 41 67
e-mail
davidsfondsessen@skynet.be
e-mail
davidsfondsessen@skynet.be

Organisatie

naam
Davidsfonds Essen
Alle activiteiten