naar inhoud

Lezing: “Hoogtepunten uit de geschiedenis van het Hertogdom Brabant” door Jan van Oudheusden.

Deze informatie is niet meer actueel!
Dinsdag 21 maart 19.30 u. in G.C. De Oude PastorijNacht van de Geschiedenis“Hoogtepunten uit de geschiedenis van het Hertogdom Brabant” Lezing door Dr. Jan van Oudheusden

Wanneer

  • 21 maart ’17 (di)
    van 19.30 u

Info

Dinsdag 21 maart 19.30 u. in G.C. De Oude Pastorij
Nacht van de Geschiedenis
“Hoogtepunten uit de geschiedenis van het Hertogdom Brabant”
Lezing door Dr. Jan van Oudheusden

Dr. Jan van Oudheusden (°1949) studeerde in 1975 af aan de universiteit van Nijmegen en etaleerde zijn veelzijdigheid tijdens zijn loopbaan. Hij was provinciaal historicus van Brabant, docent, onderzoekshistoricus aan de universiteit van Tilburg en productief auteur van schoolboeken, geschiedkundige boeken en essays. Tussendoor promoveerde hij in 1990 tot Doctor met het proefschrift “Brabantia Nostra”. Hij ontving bij zijn afscheid de provinciale onderscheiding “Hertog Jan”.


Essen was ooit Brabants landgebied.
De hertogen veroverden stelselmatig vanaf de 11 de eeuw een gebied dat de huidige provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams en Waals Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omvatte. In de 15 de eeuw was het de rijkste en invloedrijkste streek van de Nederlanden. De steden Brussel, Leuven, Antwerpen en ’s Hertogenbosch golden, op Europees niveau als centra van economische bloei en cultuur. Ook op bestuurlijk vlak waren ze pioniers. De kanteling kwam wanneer Brabant in de 16 de eeuw de opstand tegen de Habsburgers aanvoerde en dat kostte hen veel rijkdom en invloed. Tijdens de 80-jarige oorlog (1568 - 1648) voltrok zich in etappes de splitsing tussen het noorden en het zuiden. Die grens loopt hier nu nog door onze bossen en weiden.
In een boeiende lezing, die met aantrekkelijk beeldmateriaal wordt ondersteund, neemt Jan van Oudheusden de toehoorders mee naar de belangrijkste politieke, maatschappelijke en culturele mijlpalen uit zeven eeuwen geschiedenis van het hertogdom Brabant.


Deze lezing start stipt om 19.30 u.

Bijdrage: 7 euro, leden Davidsfonds: 5 euro.

Het standaardwerk “Geschiedenis van Brabant, van het hertogdom tot heden” onder de redactie van Jan van Oudheusden is bij het Davidsfonds te koop.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

naam
GC de Oude Pastorij
adres
Essendonk 3
2910 Essen

Prijs

€ 7,00 (Basisprijs: € 7; leden Df: € 5)

Organisatie

naam
Davidsfonds Essen
Alle activiteiten