naar inhoud

75 jaar vrijheid

In de kijker

foto: Op stap door het oorlogsverleden van Essen

Op stap door het oorlogsverleden van Essen

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, stippelde een gemeentelijke werkgroep drie unieke wandelroutes doorheen Essen uit. De wandelbrochures over WOI...

Lees meer

De herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog zijn nog maar net achter de rug of er staat al een nieuwe herdenking voor de deur. 75 jaar geleden, in 1944, keerden de kansen in het voordeel van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als een van de laatste Belgische gemeenten werd Essen in oktober 1944 bevrijd door de Britten en Canadezen. Het duurde echter nog zeven maanden vooraleer de oorlog in West-Europa ten einde was. 75 jaar later wil het gemeentebestuur van Essen, de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijdersbond (NSB), vzw Kobie en de werkgroep alle inwoners terug meenemen in de geschiedenis. Een gelegenheid om te vieren, maar evengoed voor bezinning over deze gruwelijke periode uit de hedendaagse geschiedenis.

Reeks wandelroutes en infoborden

De werkgroep stippelde drie wandelroutes doorheen onze gemeente uit. Door het scannen van QR-codes kom je meer te weten wat er 75 jaar geleden in Essen gebeurde. De drie brochures zijn beschikbaar aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis en bij VVV De Tasberg (Moerkantsebaan 50).

Her en der staan infoborden met meer duiding over de gruwelijke gebeurtenissen in onze gemeente.

Tentoonstelling

Een overzichtelijke tentoonstelling brengt heel het gebeuren van Essen tijdens WOII in kaart. Deze is te bekijken in de Rietendakschuur van het Karrenmuseum tijdens de het Bevrijdingsfeest. Aansluitend stellen we de tentoonstelling op in de Essense bib.

Herdenkingsmonument

De Tweede Wereldoorlog maakte tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer 2/3de van alle slachtoffers waren burgers, meer dan 11 miljoen behoorden tot minderheden die stelselmatig werden vervolgd en vermoord. Door het plaatsen van een passend monument aan de douaneloods wil het gemeentebestuur een intieme plek creëren waar bezoekers tot bezinning kunnen komen.

Het monument staat stil bij de Canadese eenheid die ons bevrijdde en het unieke feit dat we sindsdien van 75 jaar vrede genieten in onze contreien. Vanaf 19 oktober kan je het nieuwe herdenkingsmonument gaan bekijken. Het bevindt zich aan de douaneloods, de toegang is langs Hemelrijk.

Feest- en herdenkingsweekend

Oktober 1944. Als een van de laatste Belgische gemeenten werd Essen bevrijd door de Britten en Canadezen. 75 jaar later is dit een gelegenheid om te feesten, maar evengoed voor bezinning. Op zaterdagvoormiddag 19 oktober vinden de plechtigheden aan ons Monument der Gesneuvelden, De Pomp op het Heuvelplein en aan de Britse graven op de begraafplaats van Horendonk plaats. Een militaire colonne trekt rond 11.00 uur van Horendonk naar het Karrenmuseum door het centrum.

Op zaterdagnamiddag ligt de focus op het feestelijk aspect van bevrijding en vrede. Het Karrenmuseum krijgt een flinke metamorfose. Verschillende re-eactmentgroepen brengen het gevoel van 75 jaar geleden weer terug. Ze stellen hun materieel op en geven demonstraties. Dat alles overgoten met een mooi aanbod van swingende muziek uit de oorlogsjaren. Op deze gezellige gezinsactiviteit kunnen de kinderen deelnemen aan een zoektocht, zich uitleven op het springkasteel of ritje maken in een militair voertuig. Je kan terecht in het Karrenmuseum vanaf 10.00 uur maar het evenement draait op volle toeren vanaf 13.00 uur. 

Van 12.00 tot 14.00 uur brengen The Army Stars een muzikale noot, van 14.00 tot 18.00 uur staan Band of Brothers op het podium. Met hun swingende muziek uit de oorlogsjaren zit de toon meteen juist.

 

Unieke herdenkingspin te koop

Er is een speciale pin voor de herdenking van 75 jaar vrijheid te koop. Van dit unieke stuk werd maar een kleine oplage gemaakt, je moet er dus snel bij zijn. De pin is te koop bij VVV-kantoor De Tasberg voor 2,00 euro.