naar inhoud

75 jaar vrijheid

75 jaar geleden, in 1944, keerden de kansen in het voordeel van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als een van de laatste Belgische gemeenten werd Essen in oktober 1944 bevrijd door de Britten en Canadezen. Het duurde echter nog zeven maanden vooraleer de oorlog in West-Europa ten einde was. 75 jaar later wil het gemeentebestuur van Essen, de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijdersbond (NSB), vzw Kobie en de werkgroep alle inwoners terug meenemen in de geschiedenis. Een gelegenheid om te vieren, maar evengoed voor bezinning over deze gruwelijke periode uit de hedendaagse geschiedenis.

Reeks wandelroutes en infoborden

Drie wandelroutes leiden je doorheen onze gemeente. Door het scannen van QR-codes kom je meer te weten wat er 75 jaar geleden in Essen gebeurde. De drie brochures zijn beschikbaar aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis en bij VVV De Tasberg (Moerkantsebaan 50).

Her en der staan infoborden met meer duiding over de gruwelijke gebeurtenissen in onze gemeente.

Herdenkingsmonument

De Tweede Wereldoorlog maakte tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer 2/3de van alle slachtoffers waren burgers, meer dan 11 miljoen behoorden tot minderheden die stelselmatig werden vervolgd en vermoord. Door het plaatsen van een passend monument aan de douaneloods wil het gemeentebestuur een intieme plek creëren waar bezoekers tot bezinning kunnen komen.

Het monument staat stil bij de Canadese eenheid die ons bevrijdde en het unieke feit dat we sindsdien van 75 jaar vrede genieten in onze contreien. Het bevindt zich aan de douaneloods, de toegang is langs Hemelrijk. 

Unieke herdenkingspin te koop

Er is een speciale pin voor de herdenking van 75 jaar vrijheid te koop. Van dit unieke stuk werd maar een kleine oplage gemaakt, je moet er dus snel bij zijn. De pin is te koop bij VVV-kantoor De Tasberg voor 2,00 euro.

Openingsuren

Gemeentehuis

  • maandag9 - 12 uur & 17 - 19 uur
  • dinsdag9 - 12 uur
  • woensdag9 - 12 uur & 14 - 16 uur
  • donderdag9 - 12 uur
  • vrijdag9 - 12 uur
  • zaterdag9 - 12 uur

Contact

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 41
e-mail
cultuur@essen.be