naar inhoud

75 jaar vrijheid

In de kijker

foto: Essen herdenkt 75 jaar bevrijding

Essen herdenkt 75 jaar bevrijding

Op deze pagina vind je alle nieuwsberichten en praktische informatie terug over de herdenking van '75 jaar vrijheid' in Essen.

De herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog zijn nog maar net achter de rug of er staat al een nieuwe herdenking voor de deur. 75 jaar geleden, in 1944, keerden de kansen in het voordeel van de geallieerden tijdens de Twee Wereldoorlog.

Als een van de laatste Belgische gemeenten werd Essen in oktober 1944 bevrijd door de Britten en Canadezen. Het duurde echter nog zeven maanden vooraleer de oorlog in West-Europa ten einde was. 75 jaar later wil het gemeentebestuur van Essen, de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijdersbond (KNSB), vzw Kobie en de werkgroep alle inwoners terug meenemen in de geschiedenis. Een gelegenheid om te vieren, maar evengoed voor bezinning over deze gruwelijke periode uit de hedendaagse geschiedenis.

Reeks wandelroutes en infoborden

De werkgroep stippelde drie wandelroutes doorheen onze gemeente uit. Door het scannen van QR-codes kom je meer te weten wat er 75 jaar geleden in Essen gebeurde. Je kan de wandeling ook maken onder begeleiding van dorpsgids Maria Gommeren. Daarnaast zorgen enkele extra infoborden op het Essens grondgebied voor meer duiding.

Tentoonstelling

Een overzichtelijke tentoonstelling brengt heel het gebeuren van Essen tijdens WO II in kaart.

Herdenkingsmonument

De Tweede Wereldoorlog maakte tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer 2/3de van alle slachtoffers waren burger, meer dan 11 miljoen behoorden tot minderheden die stelselmatig werden vervolgd en vermoord. Door het plaatsen van een passend monument aan de douaneloods wil het gemeentebestuur een intieme plek creëren waar bezoekers tot bezinning kunnen komen.

Feest- en herdenkingsweekend

Oktober 1944. Als een van de laatste Belgische gemeenten werd Essen bevrijd door de Britten en Canadezen. 75 jaar later is dit een gelegenheid om te feesten, maar evengoed voor bezinning. Op vrijdagmiddag 18 oktober wordt het herdenkingsmonument onthuld. Op zaterdagvoormiddag 19 oktober zullen de plechtigheden aan ons Monument der Gesneuvelden (‘De Pomp’) op het Heuvelplein en aan de Britse graven op de begraafplaats van Horendonk plaatsvinden.

Op zaterdagnamiddag ligt de focus op het feestelijk aspect van bevrijding en vrede. In het Karrenmuseum kan je kennismaken met de tijd van toen. Verschillende re-enactmentgroepen stellen hun materieel op en geven demonstraties. Dat alles overgoten met een mooi aanbod van swingende muziek uit de oorlogsjaren.

Overzicht

Hou zeker deze pagina en de Facebookpagina van vzw Kobie in de gaten. Concretere informatie, zoals de lancering van de wandelingen, maken we via die kanalen bekend.